Oponhaastatteluni, jota on siirretty vaivaiset kolme kertaa, oli tänään. Opo etsi minulle lukion, jossa on kirjallisuuslinja. En taida ptrkiä sinne Orivedelle, koska on se kuitenkin sen verran kaukana, ja luistelukin olisi lopetettava (hyvä on, se oli melkein ainoa syy - luistelun lopettaminen siis). En ole kuitenkaan varma, laitanko ykkösvalinnakseni tämän meidän kaupunkimme lukion vai sen Helsingissä sijaitsevan. Täytyy vielä ottaa selville, mitä siellä kirjallisuuslinjalla edes tehdään. Mutta voi hyvinkin olla, etten valitse mitään outouksia. Asia kun on niin, että minun keskiarvollani luultavasti pääsee ykkösvalintaansa.

Minun piti tulla selittämään tänne hienot tulevaisuudensuunnitelmani eikä jaarittelemaan tyhmiä, vaikka sitähän ne suunnitelmanikin ovat. Eli ensi vuonna menen siis lukioon, valitsen pitkän matikan, äidinkieltä paljon sen vastapainoksi, historiaa ja yhteiskuntaoppia ja muita pakollisia luultavasti aika vähän. Kirjoitan ainakin äikän, matikan, historian (mitenköhän ajattelin sen hoitaa), yhteiskuntaopin, uskonnon (meidän koulun opetuksen pohjaltako muka?) ja filosofian. Lukiosta lähden sitten jollekin ihan ihme kurssille, jossa valmennaudutaan pääsykokeisiin, ja armeijaan. Sen jälkeen pyrin oikikseen ja valmistun lakimieheksi. Sitten työskentelen lakimiehenä, kirjoitan ja alan kriitikoksi. Lakimiehestä ajattelin edetä vielä tuomariksi, ja mistäs sitä tietää, vaikka tulisi pyrittyä joskus eduskuntaan.

Ei yhtään mahtipontista, ei. Älkääkä yrittäkö väittää vastaan.

Ai niin. Lähden tänään tutustumaan Helsingin Sanomien toimitukseen sellaisen kaupungimme nuorten lehden toimituksen kanssa. Emme ole kaverini kanssa olleet tietoisia toimituksen tapaamisista, ja olemme ihan pihalla koko jutusta, mutta ei se mitään. Meillä on vastuullamme Työ & Opiskelu -osasto, joten on vähän pakko mennä taas mukaan hoitamaan homma.